De 6 bästa tipsen på hur du kan förbättra din rumsakustik

Kanske är det inte något du tänker på direkt när du kliver in i ett hem eller på ett kontor, men ljud och akustik är avgörande när det kommer till komfort och upplevelsen av ett rum. Dina golv, tak och väggar, tillsammans med dina möbler och inredning, har en avgörande roll för huruvida rumsakustiken är bra eller dålig. Nedan följer 6 tips på hur du kan förbättra din rumsakustik.

1. Förbättra rumsakustiken genom att täcka väggarna

För att ljudet inte ska studsa och skapa eko i rummet är det viktigt att inte ha allt för många kala ytor. En lösning kan vara att sätta upp tavlor på väggarna. Det gör inte bara rummet mer inbjudande och dekorativt, utan hjälper även till att fånga upp och dämpa ljudet på ett bra sätt. Det finns till och med särskilda akustiktavlor och akustikpaneler som är utvecklade för just detta ändamål. De tas fram med hjälp av speciell teknik och är tillverkade av en ljudabsorberande duk för att du ska få en bra rumsakustik.

2. Använd bokhyllor för bättre rumsakustik

Absorbera och minska ljud med hjälp av möbler och inredning. Bokhyllor är ett utmärkt alternativ eftersom de sprider ut ljudet på ett bra sätt. Genom att de är fyllda med böcker i olika storlekar och strukturer studsar inte ljudvågorna parallellt mellan två blanka ytor.

3. Placera en tjock matta för att förbättra akustiken i rummet

Genom att täcka in ett hårt golv med en mjuk och absorberande matta kommer det minska ljudet av skor och irriterande eko. Det gör det särskilt viktigt att placera ut mattor på kontor eller i andra miljöer där man behöver kunna koncentrera sig. Se dock till att de är tillräckligt stora och tjocka, annars kommer de inte göra någon skillnad för lokalens rumsakustik.

4. Montera ljudabsorbente

Akustiska paneler är ett mycket bra val för att förbättra akustik i rum. De är ju trots allt utformade specifikt för detta ändamål. Du kan välja mellan olika storlekar och alternativ som kan placeras både på väggar och i tak beroende på vilket typ av rum de ska placeras i. Genom att välja olika former och placera dem i olika höjder kommer de att fånga upp flera typer av ljud.

5. Glöm inte gardinerna

Gardiner skapar inte bara en inbjudande och ombonad känsla i ett rum, utan kan också användas när du ska planera för bättre akustik i ditt rum. De fungerar nämligen som ljudabsorbtion.Ljudabsorbenter ger en bättre ljudmiljö utan att stänga inne ljudet. Samtidigt kan du välja gardiner som passar in med rummets yttre och i material som stänger ute solljus om så önskas.

6. Växter, växter och åter växter

Med växter förbättrar du både luften och akustiken i ett rum. Idag finns det en mängd alternativ av så kallade växtväggar tillgängliga på marknaden. Dessa är både fina att titta på och kan hjälpa till att fånga upp ljud när de placeras ut i rummet.

Dela med sig:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Relaterade Inlägg