Undertak Stockholm

Tack vare Kamaks undertak, ljudpaneler och ljuddämpande möbler kan man minska ljudnivån i en miljö. Det finns möbler som är speciellt utformade för att absorbera ljud, såsom stolar och soffor med ljudabsorberande material i tyget eller formgivna för att reflektera ljudet på ett sätt som minskar efterklang. 

Andra alternativ kan vara att använda mattor på golvet för att minska efterklang eller att använda gardiner eller textilier på väggarna för att minska ljudreflektion. Det är alltid viktigt att välja rätt material och möbler för att skapa en behaglig och effektiv ljudmiljö.

Karmak – Vi hjälper er med undertak!

Taket är den yta som reflekterar mest ljud i alla lokaler. Ljud beter sig inte alltid på det sätt vi tror, och i till exempel ett kontorslandskap är det inte ovanligt att man hör en person som sitter i andra sidan av rummet trots att man knappt kan höra den som sitter brevid.

Kontakta oss för att få hjälp med att hantera bullret i din miljö! Vi kan ge dig råd om hur du ska dämpa ljudet och vilka typer av undertak som är mest effektiva för att skapa den ultimata ljudmiljön. Oftast är det enklaste och mest effektiva sättet att bygga ordentliga undertak.

Hur vi jobbar med ljudnivåer på Stockholms skolor och universitet

En god ljudmiljö är viktig i alla typer av lokaler, och det kan ha en stor inverkan på vår hälsa och prestation. Det är inte alltid självklart hur ljud beter sig i en viss miljö, och det är vanligt att vi upplever ljud på ett annat sätt än vad vi förväntar oss.

Skolor är en miljö där god akustik är särskilt viktig, men tyvärr glöms ljudet ofta bort när skolor byggs. Detta kan ha negativa konsekvenser för elevernas och lärarnas hälsa och prestation. Enligt en beräkning av två svenska experter kan dålig akustik i skolan kosta 1,4 miljarder kronor om året i förlorad undervisningstid.

För att förbättra akustiken i klassrummet finns det olika åtgärder som kan vidtas. Att montera hjul på stolar och bord kan minska störande ljud från möbler som flyttas runt i rummet. Akustikskivor på borden och ljudabsorberande väggskärmar kan också bidra till att dämpa ljudnivån i rummet.

Andra åtgärder inkluderar att placera ljudabsorberande mattor på golvet, hänga gardiner på väggarna och använda mjuka möbler som fångar upp hårda ljud. Ljudabsorberande undertak kan också ha en stor inverkan på ljudmiljön i klassrummet. Avskilda platser och mjukstängning av luckor och lådor kan också bidra till att skapa en lugn och fokuserad miljö.

Hälso- och sjukvården

I hälsovården finns mycket att vinna på att få ordning på ljudmiljön i form av återhämtning hos patienter och en optimal arbetsmiljö för personalen. Ljudmiljön är ett stort problem för sjukhuspersonalen och patienter. Buller från medicinteknisk utrustning, röster och andra aktiviteter minskar lugnet som behövs för att bli återställd. Det finns i nuläget 150 studier som visar på vikten av att minska buller och störande ljud på sjukhus.

Med sänkt bullernivå och störande ljud på sjuhusen förbättrades följande hos patienter och sjukvårdspersonal:
1. Stressnivåerna sänkte.
2. Patientsäkerheten ökade.
3. Blodtrycket sänktes.
4. Välbefinnandet ökade hos personalen.
5. Sjukvårdspersonalen presterade bättre.
6. Kommunikationen förbättrades.
7. Kvaliteten på sömnen ökade.
8. Trivseln ökade för alla som vistades på sjukhuset.

Hur vi inreder bostäder och hem i Stockholm för att sänka ljudnivån

Det har blivit allt vanligare med öppen planlösning och moderna hem med minimalistisk inredning och få textilier. Tyvärr har detta också medfört en ökning av ljudnivåerna och ekon som studsar mellan väggarna utan någon form av dämpning eller uppsamling.

Här är några tips för att minska ljudnivåerna i ditt hem med öppen planlösning:

  • Investera i ljudabsorberande vävda tavlor med designmotiv.
  • Skaffa designade ljudabsorbenter som är stilfulla och passar in i ditt hem.
  • Välj ljudabsorberande möbler som både ser bra ut och minskar ljudnivåerna.
  • Tänk på att inreda med lätta och ljusa gardiner som släpper in maximalt med ljus samtidigt som de dämpar ljudet.
  • En stor och lyxig matta i neutrala färger kan hjälpa till att minska ljudnivåerna, eller så kan du välja att installera en heltäckningsmatta i ullmaterial.
  • Se till att använda dig av ljuddämpande undertak, de är ofta avgörande för att kunna ha en bra ljudnivå i hemmet!

Konferens- och hotellmiljöer

Så här gör du:
1. Satsa på rätt slags undertak som dämpar alla slags ljud
2. Formpressad väggpanel som fylls med växter skapar dynamik i rummet.
3. Modulär takabsorbent med eller utan textil
4. Vertikalhängande ljudabsorbent minskar ljudets utbredning i öppna lokaler samtidigt som den skapar ett rum i rummet.
5. Ljudabsorbent som hänger i taket adderar designelementet, skapar en iögonfallande detalj som samtidigt reducerar oönskade ljudmattor

Sportanläggningar

I stora sportanläggningar som sporthallar och simhallar finns det stora ytor som kan orsaka mycket ljud. För att minska ljudnivån på dessa platser är det viktigt att placera ljudabsorbenter jämnt över hela taket och väggarna. Det är också viktigt att välja rätt typ av ljudabsorbent, eftersom de kommer att utsättas för högt slitage på grund av sportaktiviteter som innebandy, fotboll, handboll med mera.

Vi erbjuder självklart många andra ljudabsorbenter och undertak i vårt sortiment, kontakta oss om ni vill veta mer.