Ljudabsorbtion

Ljudabsorbtion; vad är det?

När man talar om material som används för väggar och tak, är det viktigt att skilja mellan isolering och absorbtion. Isoleringen hindrar ljud från att lämna rummet, medans våra undertaksplattor har en ljudabsorberande effekt, vilket ger en bättre ljudmiljö i rummet. Samtal kan föras i normal ton utan att man behöver skrika till varandra. Idag kan det undertak man väljer se ut på väldigt många sätt, allt från enkla vita undertaksplattor till innovativa undertak som Parafon Step for Grids.

Enstaka akustikskiva eller ljudabsorbent räcker sällan för att skapa rätt ljudmiljö i ett rum, men ni har kanske redan undertaksplattor och behöver lite punktinsatser vid ett konferensbord, skrivbord etc. Då kan det vara lämpligt att komplettera med en akustikskiva eller ljudabsorbent på väggen eller som en frihängande enhet i taket. 

Har ni inga ljudabsorbenter idag är undertaksplattor oftast den bästa starten, det handlar om att få in en viss volym ljudabsorbenter i rummet för att uppnå den ljudmiljö man vill ha och därav är ett undertak ofta en smidig lösning. Det går att få undertaksplattor som limmas direkt upp mot befintligt tak och bygger så lite som 20mm, till att sänka ner ett undertak med flera meter från befintlig bjälklag. 

Kika in under fliken leverantörer för att få lite inspiration på olika undertaksplattor och akustikskivor. Vi erbjuder undertak från många välkända producenter, där Ecophon, Rockfon och Paroc länge har gått i spetsen för nya undertaksplattor på marknaden.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med ljudabsorbenter? Klicka här!