Ljudabsorberande material – med fokus på miljö

Det huvudsakliga syftet med ljudabsorberande väggskivor är naturligtvis att förbättra akustikmiljön i ett rum eller på ett kontor. En annan central faktor i tillverkningen av absorbenter är också att de ska vara miljövänliga och inte innehålla lim, bindemedel eller fibrer som kan ge upphov till emissioner eller allergiska reaktioner. Extra viktigt är detta eftersom ljudabsorberande material ofta används i känsliga miljöer som skolor och sjukhus.

Många tillverkare har arbetat hårt för att hitta fram till nya miljöanpassade lösningar, och experimenterat sig fram till fungerande koncept med återvunnet material som bas. Utbudet av lösningar är stort, och här nedanför nämns ett urval av de vanligare materialen och deras kännetecken:
 

PET-flaskor

PET-flaskor är ett vanligt material i ljudabsorbenter. En stor fördel med plastflaskor är naturligtvis att de inte nytillverkas, utan är resultatet av en återvinningsprocess. Utöver detta kan plasten återvinnas ytterligare steg när absorbenterna har gjort sitt eller byts ut. Plasten i PET-flaskor släpper dessutom ifrån sig väldigt få kemikalier, och innehåller heller inga ftalater.
 

Metall

Vissa ljudabsorberande väggskivor  eller akustikundertak är metallbaserade. Sådana absorbenter är lätta att rengöra och underhålla men är också en miljövänlig lösning. Detta på grund av att metall som material är tåligt, slitstarkt och har lång livslängd. Eftersom metaller även kan återvinnas flera gånger om utan att förlora i kvalitet så är de också bra ur miljöaspekt.
 

Stenull

Sten som smälts ned kan omvandlas till stenull. Ett poröst och hållbart material som är effektivt att använda för isolering och som samtidigt är ett bra skydd mot brand. Som bäst fungerar stenull i lokaler som behöver komma till rätta med frekvenser över 500 Hz. Eftersom det är ett flexibelt material som kan användas för tillverkning av många olika och snygga ljudabsorbenter är stenullsprodukter ett bra alternativ för alltifrån skolor, industrier och vårdinrättningar.

Du som väljer att köpa ljudabsorbenter från Kamak kan alltid vara säker på att hitta högkvalitativa produkter som även är miljövänliga. Kamak samarbetar nämligen med tillverkare som lägger ned mycket tid och energi på att ta fram hållbara lösningar för människor, miljö och hälsa. Mer information hittar du på kamak.se.

Dela med sig:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Relaterade Inlägg