Ljudabsorption eller ljudisolering? Del2 – Bostad

Vad är det vanligaste ljudproblemet i en bostad?

I bostäder är det större risk för problem med ljudisoleringen än ljudabsorberingen. Många hör av sig för att man till exempel kan höra sin grannar, då är det en fråga om ljudisolering. Vi på Kamak jobbar främst med ljudabsorbering och ljudmiljön i det befintliga rummet. Många gånger kan man tro att man vet var ljudet kommer ifrån, men ljudet kan ta många vägar och det kan vara svårt att lokalisera källan till problemet. Vill man ha hjälp med ljudisolering råder vi att man anlitar en akustiker och genomför en ljudmätning med åtgärdsförslag.

Vanliga åtgärder

Är det en fråga om ljudisoleringsproblem finns det tyvärr inga enkla lösningar. Beroende på om det är en fråga om stegljud eller luftljud krävs det olika typer av konstruktioner. En vanlig lösning är två till tre lager gips med isolering samt vibrationsdämpare. Det finns olika typer av krav för bostäder, allt från ljud utifrån, i bostad, mellan bostäder och från verksamheter.

Är det en fråga om studsande ljud i den befintliga bostaden finns det många enkla lösningar. Ett vanligt alternativ är att man väljer att limma upp ett ljudabsorberande undertak direkt mot taket. Dessa undertak finns i 600×600 och i tjocklekarna 18,20 och 40mm. Vi jobbar främst med Ecophon, Parafon samt Rockfon undertak men vi kan självklart ta fram fler alternativ. I en bostad rekommenderar vi oftast en något enklare absorbent i 18 eller 20mm då många kan uppleva att 40mm skivan tar för mycket ljud. Har ni inga ljudabsorbenter sedan tidigare kommer även de tunnare ljudabsorbenterna att göra en enorm skillnad. Många väljer även en träullsskiva från Träullit eller Troldtekt, det skapar ett helt annat utseende i rummet. Vill man inte ha något i taket finns det idag många olika väggabsorbenter. Det går att få tavlor med egna motiv, en uppsjö av olika standard kulörer eller olika designade väggabsorbent lösningar.

Summering

Ljudisoleringsproblem – Hör grannar – Vi på Kamak kan hjälpa er att komma i kontakt med en bra akustiker för en ljudmätning

Ljudabsorberingsproblem – Studsande ljud i bostaden – Kontakta oss på Kamak i Bromma för olika lösningar av undertak och väggabsorbenter

Dela med sig:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Relaterade Inlägg