Ljudabsorption eller ljudisolering? Del3 – Trapphus

Hur upplevs ljudmiljön i trapphus och har standarden ändrats?

När dom flesta tänker på trapphus tänker man på en kal miljö med hårda golv, väggar, räcken och tak. Den typen av miljö skapar mycket eko och studsande ljud. I många trapphus kan alla boende tydligt höra vad som händer i trapphuset så fort någon vistas där, ofta känner man att man måste prata väldigt lågmält i trapphuset för att inte störa alla grannar. Förr accepterade man alltid denna lösning och det är tyvärr idag fortfarande den vanligaste lösningen. Det första steget var att byta till bättre dörrar, för att skapa en ljudisolering till bostaden, det hjälper för ljudet in i bostaden men hjälper inte den skräniga miljön i trapphuset. Över tid upptäckte man att ett ljudabsorberande undertak kan vara en lösning, många valde att diktmontera våtpressade undertak med ett spårat mönster vilket förbättrar ljudmiljön något men oftast inte tillräckligt.

Idag när vi stöter på nyproducerade hyreshus har man börjat tänka till på det mesta i trapphusen, det ska kännas mer ombonat och välkomnande. Många föreskrifter innefattar ett nedpendlat ljudabsorberande undertak och ofta även i någon kulör som matchar utseendet i entrén. 

Vad kan en bostadsförening göra åt ljudmiljön i trapphuset?

Det finns många olika alternativ för att skapa en bättre ljudmiljö i ett trapphus och är helt beroende på hur ert trapphus är utformat. Ett första steg är att sätta upp ett ljudabsorberande undertak. Detta går att få antingen som en limmad ljudabsorbent exempelvis Ecophon Master B om man inte har så mycket bygghöjd eller på ett enkelt sätt vill prova sig fram i hur många undertaksplattor man behöver för att nå en optimal ljudnivå. Har man väldigt lågt i takhöjd kan man istället välja Ecophon Super G B som är slagtålig undertaksskiva som limmas direkt mot bjälklaget. Ett annat alternativ är att pendla ned ett undertak som exempelvis Parafon Exclusive som går att få i flera olika kantutföranden som synligt eller dolt bärverk. En stor fördel med ett nedpendlat undertak är att det är lätt att dra installationer och byta belysning i trapphuset. Det går även att få motsvarande undertak i flera olika kulörer.

Finns det inga möjligheter till att installera ett undertak? Inga problem, vi har många olika lösningar på väggabsorbenter som passar för trapphus. Vi har flera varianter på slagtåliga väggabsorbenter i olika kulörer.

Många bostadsrättsföreningar väljer idag att lägga stora pengar på nya dörrar, istället kan ett första steg vara att installera ett undertak som många gånger räcker och innebär stora ekonomiska besparingar istället för nya dörrar. Den stora frågan är hur mycket ljudet egentligen läcker in i lägenheten eller om det är en fråga om alldeles för hög ljudnivå i trapphuset.

Summering

Har ni en ljudmiljö i trapphuset som gör att det är obekvämt att vistas där? – Skaffa ett ljudabsorberande undertak eller slagtåliga väggabsorbenter. 

Vi på Kamak Akustikprodukter i Bromma hjälper er gärna med förslag på en lösning av undertak och väggabsorbenter som passar just ert trapphus.

Dela med sig:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Relaterade Inlägg