Fördelar med att investera i ett akustiktak

Funderar du över att installera ett akustiktak hemma eller på arbetsplatsen, men vill lära dig mer om dess fördelar och vad du ska tänka på för att få dem att passa in i just din miljö? Fortsätt då att läsa denna guide för att ta reda på allt du behöver veta om akustiktak och tillgängliga lösningar.
 

Vad är ett akustiktak?

Ett akustiktak monteras under den existerande takstommen och används för att fånga upp störande ljud och eko, dels från rummet det är monterat i men också från intilliggande lokaler. Akustiktaket är nämligen tillverkat i ljudabsorberande material och dämpar då buller och minskar efterklangstider. Det är ett perfekt alternativ för exempelvis skolor, sjukhus, kontor och mötesrum där det är viktigt att hålla en behaglig ljudnivå.

Därför bör du investera i ett akustiktak

Akustiktak kommer med många fördelar och passar att användas i alla miljöer där du vill skapa en lugn atmosfär med låg ljudnivå. Nedan följer de främsta anledningarna till varför du bör investera i ett akustiktak.

Går att flytta utan att störa den existerande inredningen

Genom att välja ljudabsorberande paneler i taket kommer du ha möjlighet att flytta dessa efter behov, utan att behöva göra större ingrepp i den existerande inredningen.

Ger samma känsla som ett vanligt tak

När takpanelerna monteras kommer de att skapa utseendet av ett vanligt tak, men med fördelen att det isolerar från utomstående ljud och minskar efterklangstiden i det faktiska rummet.

Finns tillgängliga i olika färger och texturer

På marknaden finns det en mängd olika alternativ på akustiktak till bra pris och i olika utseenden. Satsa på paneler i den färg och struktur som passar resterande inredning eller verksamhetens image.

Mycket effektiva när det kommer till ljudisolering

Den främsta anledningen till att du vill satsa på akustiktak är förmodligen dess ljudisolerande egenskaper. Välj ett material som passar de typer av ljud och den ljudnivå som gäller hos just dig.

Minskar eko

Oavsett om det gäller ljud från samtal eller ljud från maskiner kommer detta att studsa tillbaka och bidra till långa efterklangstider om det möter en hård vägg eller tak. Är dessa i stället klädda i ljudabsorberande material kommer ljudet att fångas upp och inte studsa vidare som eko.

Ljusreflekterande – spara energi

Många paneler som används som akustiktak är tillverkade i material som ger bra ljusreflektion. Det gör att du inte behöver använda dig av lika många lampor, utan kan dra nytta av det ljus som reflekteras.

Tips när du ska välja akustiktak

Nu när du har förstått vad ett akustiktak är och alla fördelar som kommer med att montera ett följer här några tips på hur du ska tänka när du ska välja modell.

Hur rör sig ljudet i rummet?

Hur de ljudabsorberande panelerna ska monteras beror på från vilket håll ljuden kommer ifrån och också vilket typ av ljud som skapas. Akustiktaket kan nämligen behöva kompletteras med paneler på väggarna i exempelvis klassrum där mycket av ljudet rör sig från främre delen av rummet från läraren och mot bakre änden av rummet där eleverna sitter.

Hur ser rummets förutsättningar ut?

Det är också viktigt att kontrollera vilken möjlighet du har att installera akustiktak och vilka modeller som kan passa bäst i ditt rum. Ta hjälp av en återförsäljare av flera tillverkare för att få hjälp med att ta fram en skräddarsydd lösning.

Vad är du ute efter? Blockera omgivande ljud eller förbättra ljudkvaliteten?

Välj också modell efter det resultat du vill uppnå. I en studio är det viktigt att välja paneler som förbättrar rummets ljudkvalitet i stort, medan det i klassrum och föreläsningssalar kan vara viktigt att stänga ute omgivande ljud. Detta för att personerna som befinner sig i rummet ska kunna koncentrera sig och inte störas av samtal eller arbeten från utsidan.

Sätt upp en budget

Sist men inte minst – bestäm dig för en budget. På så sätt blir det betydligt enklare att hitta ett passande alternativ och risken är dessutom mindre att kostnaderna springer iväg.

Akustiktak – pris?

Hur mycket ett akustiktak kostar och vilket pris olika återförsäljare i Sverige kan erbjuda beror helt på vilken tillverkare som står bakom produkten och vilket material panelerna är tillverkade i. Kika därför på vilka möjligheter som finns tillgängliga och be återförsäljaren att ta fram en anpassad lösning.

Installera ett akustiktak hemma med hjälp av återförsäljare i Sverige

Professionella leverantörer hjälper dig med både försäljning och montering av akustiktak och är ett bra alternativ för dig som letar efter en helhetslösning. Snart kommer du kunna njuta av en bättre akustikmiljö, oavsett om du befinner dig på ditt kontor, i musikstudion eller på hemmaplan.

Dela med sig:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Relaterade Inlägg