Vad skiljer mellan ljudabsorption och ljudisolering?
Här är det viktigt att skilja på ljud i det befintliga rummet och ljudet mellan två olika rum. När man pratar om rumsakustik och att skapa en behaglig ljudmiljö i rummet handlar det om ljudabsorption. När man hör störande ljud från ett annat rum är det en fråga om ljudisolering. Ljudisolering kan handla om t.ex. överhörning mellan kontorsrum till störande ljud ifrån grannar.
När man ska skapa en behaglig ljudmiljö finns det många aspekter att väga in. Hur många människor kommer att vistas i lokalen, vad är funktionen för lokalen och hur länge ska man befinna sig i lokalen. Vi på Kamak arbetar främst med ljudabsorption men får även väldigt många frågor om ljudisolering. I denna serie av texter tänker vi presentera olika scenarion och lösningar för problemet med hjälp av bland annat gips, undertak och ljudabsorbenter. Del 1 i serien om ljudabsorption eller ljudisolering? kommer att handla om restauranger.
Restaurang besök
Dom flesta människor har nog varit ute på en restaurang där man knappt hör vad dom andra i sällskapet säger. Här är det en fråga om för dålig ljudabsorption. Ljudet studsar runt mot hårda ytor och kommer tillbaka nästan lika högt som det for iväg, det finns helt enkelt ingenting som hjälper till att stoppa ljudet från att färdas runt i rummet. Generellt kan man säga att vid för dålig ljudmiljö i restaurangen kommer genomsnittsbesöket troligtvis att bli kortare. Många restauranger har genom åren varit rädd för att sätta in ljudabsorbenter eller undertak. Rädslan för ljudabsorbenter kommer av att man är rädd att sorlet i restaurangen ska försvinna, sorlet skapar ofta en god stämning i lokalen. Rädslan för undertaket kommer ofta av att man förknippar det med en kontorsmiljö. Här ska vi bryta ned båda dom tankarna och fokusera på vad en restaurang kan göra för att skapa en bra ljudmiljö.
Det första vi brukar titta på i restaurangen är vad restaurangen har för saker som idag absorberar bättre än annat, finns det t.ex. gardiner eller annat tyg? Nästa steg är att titta på om dom har ett undertak även kallat akustiktak alternativt om det finns några väggabsorbenter. Ofta saknas det helt både undertak eller väggabsorbenter vilket i och för sig underlättar vårt arbete men ofta gör miljön väldigt tråkig för restaurangbesökarna.
Om restaurangen helt saknar undertak och väggabsorbenter kollar vi först på förutsättningarna för placering av ett undertak och hur väl det kan passa in i restaurangens design. Många ser ett undertak som ett vitt rutnät med synligt bärverk, oftast ser det ut så, men idag finns det en mängd olika lösningar och designade undertak för att funka i alla tänkbara miljöer.
Kan restaurangen tänka sig att sänka taket? Vill restaurangen ha synliga installationer?
Idag finns det fungerande undertak för båda aspekterna. Vill man sänka taket, kan man dels välja ett undertak som Ecophon Focus Ds som monteras i ett dolt bärverk. Skivan kommer i en mängd olika kulörer där man enkelt kan hitta en färg som passar in i restaurangens miljö. Ett annat alternativ är Parafon Step for Grids som monteras i ett synligt bärverk, men här kommer både undertaksplattor och bärverk i valfri NCS kulör, dessutom i varierande tjocklekar och format för att skapa en rörelse i taket. Vill man inte sänka taket kan man limma undertaksplattor direkt mot befintligt bjälklag. Ofta har restaurangen redan målat sitt bjälklag och installationer i en kulör som matchar övrig inredning; inga problem! Ni kan beställa Ecophon Master B eller Ecophon Focus B i samma kulör. Oftast räcker det med ett undertak för att skapa en bra ljudmiljö i restaurangen. Vi vill poängtera att bara för att man skapar bättre ljudabsorption kommer man inte allt ljud att försvinna. Som gäst kan det fortfarande uppfattas som precis samma sorl MEN nu har du vad din bordsgranne säger utan större ansträngning. Ditt besök blir trevligare och både gäster samt personal kommer att känna sig piggare då hjärnan inte behöver jobba lika hårt för att sortera bort allt studsande ljud.
Vill man ha synliga installationer och går på alternativet med att limma upp undertaksplattor kanske det inte alltid finns tillräckligt med utrymme att placera undertaksplattor för att nå den ljudabsorption man vill. Då kan det vara läge att komplettera med ett gäng väggabsorbenter. Precis som när det kommer till undertak finns det i dag en hel uppsjö av designade ljudabsorbenter. Man kan beställa ljudabsorbenter med valfritt tryck eller bild, det finns runda, rektangulära, fyrkantiga och många fler andra former att välja på.
Tycker ni att det låter krångligt? Kontakta oss på Kamak idag så hjälper vi er hitta en lösning som passar er.